Як правильно харчуватись взимку, щоб не захворіти і бути в гарному настрої?

Більшість людей у зимову пору року свідомо або інтуїтивно починають збільшувати калорійність свого харчування. Вони вважають, що так їх організм отримає більше необхідної енергії для боротьби з холодом та інфекційними захворюваннями. І такий підхід до харчування дійсно виправданий, якщо ви ведете активний спосіб життя. Але якщо ваша активність не збільшується, то краще не захоплюватися вживанням додаткових калорій. Інакше ви наберете зайву вагу і створите навантаження своїй печінці і серцево-судинній системі.

Запам’ятайте, харчуватися повноцінно та якісно зможе кожен з нас

Пісне м’ясо буде ефективно підтримувати вас у тонусі в холодну пору року. При можливості спробуйте чередувати м’ясо курки, індички, нежирної телятини, кролика. Намагайтеся не вживати м’ясо одночасно з вуглеводами – хлібом, пастою, крупами та картоплею. Так вам вдасться уникнути неприємної тяжкості в шлунку.

Овочеві супи добре зігріють вас і при цьому абсолютно не позначаться на фігурі. В якості інгредієнтів згодяться всі сезонні овочі: морква, цибуля, часник, цвітна капуста, селера, гарбуз, білокачанна капуста, зелений горошок і не тільки. Можна додати також трохи грибів  або локшини.

Сухофрукти повинні бути у вас під рукою кожен раз, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але також дуже корисні.

Гарячі напої допоможуть вам не тільки зігрітися, але й ефективно протистояти застудним захворюванням. Не забудьте додати в них мед, лимон, гвоздику або імбир.

 Побільше вітамінів. Буряк, морква і капуста – салати, соки і борщі з цих овочів необхідні взимку щодня. Ці овочі надовго зберігають вітамінний склад, а також більшість мікро- і макроелементів. Найвідомішим помічником у підтримці імунітету є вітамін С. Поповнити його запаси можна, вживаючи цитрусові, гранат, ківі, шипшину, смородину, калину. Аби не впасти в зимову депресію, фахівці радять зміцнювати нерви. Найбільш корисним елементом для цього є магній, якого багато  у  хурмі. Взимку для всіх, хто прагне перемогти гіповітаміноз, будуть квашені овочі. Квашена капуста – це просто унікальний продукт. Якщо він буде щодня на столі, авітаміноз вам не загрожує.

Взимку організму людини катастрофічно не вистачає вітаміну D. Він сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії та інфекції, а також запобігає появі зимової депресії. Для цього включіть до свого раціону більше грибів, морської риби, яєць, твердий сир та м’ясо (особливо, печінку).

Правильне і повноцінне харчування взимку організувати зовсім нескладно. При грамотно складеному меню ваш організм буде отримувати всі необхідні для його повноцінного функціонування вітаміни і мікроелементи, а ви завжди будете здорові і знаходитися в гарному настрої.

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

8 − семь =