Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

-дотримуватися правил особистої гігієни;

— ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

— мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

— користуватися індивідуальним посудом;

— запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

— регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

— окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

— для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

— добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

— дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові    продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

— використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

— вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

— використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

— мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

— не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

— при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

— не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

— не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

— не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

— уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 Джерело: Міністерство охорони здоров’я України.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

тринадцать − девять =